Az énszeretet és a life coaching

„Úgy érzem, le vagyok cövekelve! Szeretnék előre mozdulni, újra aktív lenni.”

Judit azt érezte, hogy egy helyben toporog, mind a munkájában, mind a magánéletében. Egy ideje már szinte minden estéjét egyedül töltötte, a kopár négy fal között. Holott ami mindig is igazán fontos volt neki, azok a barátai, az utazás, a jövés-menés, a nyüzsgés.

„Mit csinálsz helyette? Mivel töltöd az időt?” -kérdeztem.

Szinte dühvel sorolta, miket (nem) csinál, és elszomorította ez a felsorolás. Az pedig, hogy miért hanyagolta el a neki fontos dolgokat, vagy mi igazából a valódi háttere mindennek csak akkor vált világossá, amikor a kiterített kártyákról kérdeztem.

Megdöbbenve nézett fel a lapokból és ismerte fel, hogy az utóbbi időben borzasztóan szűkmarkú lett önmagával.

Elkezdett gyűjtögetni, amivel nincs persze baj, csakhogy nem szabott ennek határt, és minden gondolata a pénz lett.

Az utazásainak, a találkozóknak, a számára örömet jelentő tevékenységek költségei mind felesleges pénzkidobásnak tűntek, ezért a pénzre fókuszálva egyre természetesebb vált, hogy megvonja magától még akár a barátok társaságát is!

"Mit  fogsz másképp tenni?"- fordultam hozzá a következő kérdéssel. A legtöbbször fontos látni, mi okozza a helyzetünket, állapotunkat, mert maga a felismerés is felszabadít, előre visz. De mindennek csak akkor van értelme, ha megszületik bennünk a megoldás is, a változás első, második, sokadik lépése. Judit ráébredt, annyira biztonságban akarta tudni magát, hogy elfelejtett élni. Rájött, hogy mi az igazán fontos, hogy mi okoz örömet, és hogy mennyire sok mindent tehet azért, hogy ezen változtasson. 

Nekilátott tehát az ötletelésnek. Széles mosollyal kezdte összeírni, mit fog másképp csinálni holnap, holnapután és azután.

A lépéseket az öröm és a felszabadulás felé.”