A karrierváltás és a life coaching

Avagy menjek, vagy maradjak?

Régóta ugyanazt a munkát csinálod és szörnyen unod magad, de nem mersz váltani?

Azt gondolod, hogy lehet másképp, de szerinted az csak a kiváltságosaknak sikerülhet?

Rengeteg coaching alkalom szól a munkáról: a váltásról, az újról, vagy arról, hogyan lehet a meglévő munkánkban megújulni. Összeírtam pár fontos pontot, elsősorban arról, mikor érdemes újba kezdeni és mikor nem. Vigyázat, hosszú lista jön, de biztos vagyok benne, hogy valamelyik résznél magadra ismersz! :)

NE VÁLTS AKKOR, HA:

  • fogalmad sincs mi az, amit a jelenlegi helyett szeretnél: fontos, hogy legyen egy célod, ami felé igyekszel, mert ha nincs, sokkal nehezebb rátalálni a neked megfelelőre, és legtöbbször csak kapkodás lesz a vége, vagy visszakullogás a régibe.
  • nem képeztél tartalékot a váltásra: minden váltás –hacsak nem ülsz át egyik székből a másikba tök simán - járhat anyagi nehézséggel az elején, főleg akkor, ha pl. vállalkozásba kezdesz, vagy még nem találtad meg a neked megfelelő pozíciót. Ha semmi biztonsági tartalékod nincs, akkor eséllyel vállalsz el egy ugyanolyan munkát, csak mert szükséges.
  • valójában nincs bajod a munkáddal, jó fejek a kollegák, csak vágysz egy kis frissítő újdonságra: ilyenkor könnyen kiugrunk egy újba, és rájövünk, hogy ja, a régi mégis jobb volt! Ha szereted a munkád és alapvetően csak fejlődni szeretnél benne, akkor ott a meglévő helyeden keress lehetőségeket, nyílj ki ott az újra!
  • totál szét vagy esve, mindenben elbizonytalanodtál, és magad sem tudod, mi zavar, de megpróbálod, hátha a munkád az...Lehet, hogy egész máshol van a gubanc és kilövöd magad a semmibe, amitől még nagyobb kavar lesz. Először inkább foglalkozz azzal, hogy valójában mi hiányzik, hol érdemes változtatni, pontosan mire is vágysz.

VÁLTS AKKOR, HA:

  • száz éve csinálod ugyanazt és szörnyen unod, sőt, utálsz bejárni. Első lépésben meg kell fogalmaznod, mi a bajod pontosan, mit unsz, (hogy ne vállalj el a jövőben egy pont ugyanolyat) aztán azt, milyen irány az, ami inspirálna. Ez lehet, hogy hosszabb folyamat lesz, de érdemes!
  • ha a munkahelyeden bántanak és megaláznak: ilyen is van. Most nem olyanra gondolok, hogy a Józsi megint csúnyán nézett rám reggel, hanem amikor számodra megalázó a hangnem. Fontos, hogy azt is nézd meg, te hogyan lehetsz ennek részese, van- e bármi a viselkedésedben, ami másoknak is bántó, és hogy tehetsz-e azért, hogy ez változzon.
  • ha kiégtél: nem jó megvárni, hogy fizikai tüneteid legyenek. Meg lehet várni persze, csak akkor azokat is orvosolnod kell, és járhatsz orvosokhoz az állásinterjúk mellett, ráadásul tovább is tart regenerálódni.
  • ha hosszú ideje tudod, érzed, hogy ez nem a te utad: erre sokan mondják azt, hogy jó-jó, nem az én utam, de ezek a munkák vannak. Ebben van igazság, igen, vannak piaci adottságok, vannak gazdasági folyamatok, amik rajtunk kívül állnak. De én azt vettem észre, hogy készpénznek vesszük, hogy akkor másképp nem lehet. Meg sem kérdőjelezzük, hogy mi van akkor, ha ez, ezek az állítások nem is igazak? Mi van akkor, ha ebben az adott piaci adottságok és gazdaság mellett mégis LEHETSÉGES újat teremteni, és te nem tettél semmit?

Miután ezeket mind elmondtam, még egy fontos pont. Senkinek se hagyd, hogy megmondja a Tutit.

Nekem se. :) 

Inkább indulj és keresd meg a saját Tutidat!

KÜLDJ ÜZENETET!

info@mivanveled.hu