AZ ESZEM MEGÁLL, AVAGY HOGYAN TANULJUK MEG A PALEOLIT ÉS NEOLIT SZERSZÁMOKAT SPANYOLUL?


Akinek a miért is, vagy minek kérdésre már van válasza, annak marad a hogyanlaugh.

Így volt ezzel az a gimnazista lány, aki a napokban járt nálam, és aki spanyolul tanulja a történelmet.

A tanárjuk a könyvben szereplő ábrákat dobta be a témazáróba, ezeket az ábrákat kellett szöveggel ellátniuk.


A lány csak azzal volt bajban, hogy mégis hogyan tanulja meg ezeket?

Kattints id a szöveg módosításához.

A KÁRTYA NAPJA, A NAP KÁRTYÁJA- A MÁGUS


Sosem értettem, mire jó naponta Tarot kártyát húzni, hacsak nem azért, hogy tanulmányozza, tanulja őket az ember :). 

Azt viszont nagyon is szerettem, ha a tanácsadás, beszélgetés során ezzel dolgozunk! És vigyázat, ez nem szemfényvesztés!

Nem a Tarot üzen, nem a Tarot irányít, hanem TE hallod meg általa a saját hangod, TE látod meg általa, amit addig homályosan sejtettél csupán.

Ebben a sorozatban egy-egy kártyát hozok nektek, rengeteg üzenettel. Akinek inge, vegye magára- azt a részt, ahol most tart:)


A MÁGUS- I.

Tudod, hogy létrehoznál, de nem látod, pontosan mi is a cél. Indulnál, viszont az irány ködös, és azt érzed, össze-vissza kapkodsz. Itt az ideje a lecsillapodásnak és a tiszta, világos cél kitűzésének: várd meg, míg körvonalazódik.

....


A KÁRTYA NAPJA, A NAP KÁRTYÁJA


Sosem értettem, mire jó naponta Tarot kártyát húzni, hacsak nem azért, hogy tanulmányozza, tanulja őket az ember :).

Azt viszont nagyon is szerettem, ha a tanácsadás, beszélgetés során ezzel dolgozunk! 

És vigyázat, ez nem szemfényvesztés! 


Nem a Tarot üzen, nem a Tarot irányít, hanem TE hallod meg általa a saját hangod, TE látod meg általa, amit addig homályosan sejtettél csupán.


Ebben a sorozatban egy-egy kártyát hozok nektek, rengeteg üzenettel. 

Akinek inge, vegye magára- azt a részt, ahol most tart. :)

MIRE JÓ A TAROT? 


Mi jut eszedbe a Napról? Ki a Nap az életedben? Mi segít neked abban, hogy a napi teendőid örömmel végezd? Mi ad neked energiát? 


Mindenki másképp válaszol ezekre a kérdésekre, mert mindenki a saját története mentén éli meg ugyanazokat a jelképeket, szimbólumokat.


Ha ezeket a szavakat olvasod, valamihez társítod őket, de ha a képet is látod, még erősebben tudsz kapcsolni, és nemcsak „aggyal”, hanem gyomorból, érzelmekkel.


A képek segítenek felismerni azt, ami már benned van- kérdésként, válaszként akár- és megerősítenek, sőt, saját értelmezésed révén utat is mutatnak.

SIKERÜL VAGY ELBUKOK? - A KARRIERVÁLTÁSRÓL


Egy nagyszerű karrier coach előadásán voltam a napokban. Arról is beszélt többek közt, hogy min múlik az, hogy sikerül vagy sem a váltás, illetve arról, hogy a váltások nagy részét érzelmi, zsigeri döntések hozzák.

Valaki a hallgatóságból ezt a kérdést tette fel:

„Találkoztál már olyannal, aki a szívére hallgatott és mégis elbukott? Nem sikerült neki, amibe belevágott?”

Ez a kérdés nagyon megfogott. El is mondom, miért.

Egyrészt, arra jutottam, hogy a SIKER mintegy kényszerként van jelen az életünkben: ami nem sikeres, az értéktelen.

Emiatt, vagy emellett, rettegünk a KUDARCtól. A kudarc az, amit szégyellünk, az, ami nem ment, vagy ami majd biztos nem fog menni, azaz ami ciki. 

Mi ezzel a baj?

MUNKAHELYVÁLTÁS- MENJEK VAGY MARADJAK? 


Régóta ugyanazt a munkát csinálod és szörnyen unod magad, de nem mersz váltani?

Azt gondolod, hogy lehet másképp, de szerinted az csak a kiváltságosaknak sikerülhet?

Rengeteg coaching alkalom szól a munkáról: a váltásról, az újról, vagy arról, hogyan lehet a meglévő munkánkban megújulni.

Összeírtam pár fontos pontot, elsősorban arról, mikor érdemes újba kezdeni és mikor nem.

Vigyázat, hosszú lista jön, de biztos vagyok benne, hogy valamelyik résznél magadra ismersz! :)

LEGYÉL TE IS ALIEN!


Érezted már magad kívülállónak egy munkahelyen? Másnak, mint az „átlag” (már ha van olyan)?

Érezted már azt, hogy ami a többségnek siker, vagy fontos esemény, számodra üres külsőség?

Te többre vágytál, vagy egész másra, mint amit szerintük el kell érni? 


Üdv a Földönkívüliek klubjában! :)

A napokban ez a téma foglalkoztatott, magammal kapcsolatban is. Sokszor volt már úgy, hogy az alien mivoltom zavart, bántott, idegesített, sőt, próbáltam magam olyannak álcázni, mint aki nem az… (?)

De akárhányszor erőlködtem, mindig az lett a vége, hogy engem más boldogít. Sosem volt bennem ambíció az előrejutásra az adott munkahelyeken, hiába volt az egy jól fizető állás, egyre inkább azt éreztem, én ebben sehol sem vagyok. És mivel ez nem én voltam, ideje volt VÁLTANI. És amikor idáig eljutottam- nem is egyszer életemben, akkor fogtam magam és leléptem.

RÖPTESS BÁLNÁT!


Az elvárások korában élünk. Vagy azért, mert már az iskolában is beskatulyáznak, vagy, ha ezt meg is ússzuk, akkor megcsináljuk magunknak az elvárásaink börtönét.


Miért és hogyan?


Mindenhonnan az jön, ömlik ránk, hogy „merj, csináld, érd el, valósítsd meg”.

Ennek van persze egy jó oldala is, hiszen a célok, a tanulás, a változás rendkívül fontos részei az életünknek, ezek visznek előre.

A „rossz” oldala az, hogy ha ezek mentén értékeljük magunkat, és ha súlyként telepszik ránk a megvalósítandó álmok sora. Ha te a reklámokra immunis vagy, akkor is elér valahol: munkahelyen, ismerősök révén, szinte kikerülhetetlenül villog, mint neonfény felirat: rajtad múlik!

HOGYAN TANULJ? - A KÉK


A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni. A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló).


A Szabálytisztelő, azaz színnel jelölve „kék” személyiség stílus az egyike a négy stílusnak, amit az ún. DISC rendszer határoz meg. A DISC nem más, mint egy személyiségteszt és egy ahhoz tartozó rendszerezés, amit én lelkesen használok, amikor nyelvi coachingra jön hozzám valaki.


Megmutatom, hogyan tanul a „kék”!


Alaposan, lassan, precízen. Ha a „kék” stílus az uralkodó személyiség stílusod, akkor neked a legfontosabb a rendszer. Aprólékos vagy, tehát mindent pontosan és részletekbe menően akarsz megérteni, megjegyezni, mielőtt tovább haladnál a tanulásban. A tananyagot is rendszerezve szereted: legyen egy könyv, külön szótárfüzet, stb. Ez nagyon jól jön a lépésről lépésre építkezésben!

HOGYAN TANULJ? - A SÁRGA


A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni. A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló).


Megmutatom, hogyan tanul a sárga!


Rendkívül lelkesen! Legalábbis az elején… Te egy igazi lelkesítő, társasági lény vagy, aki imádja az újat, ezért szívesen vág bele minden ismeretlenbe, ha az tetszik neki. 

HOGYAN TANULJ? - A PIROS


A Domináns, színnel jelölve "piros" személyiség stílus az egyike a négy stílusnak, amit az ún. DISC rendszer határoz meg. A DISC nem más, mint egy személyiségteszt és egy ahhoz tartozó rendszerezés, amit én lelkesen használok, amikor nyelvi coachingra jön hozzám valaki.


Miért fontos ez a tanulásban?


A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni. A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló). Nézzük meg, hogyan tanul  a „piros” személyiség!

MIT SZERETNÉL?- TÖRTÉNET A TÁRSKERESÉSRŐL


A „Mit szeretnél?”sorozatban esetleírásokat olvashattok coaching (életvezetési tanácsadás) témákról.  A coaching alkalmak első és legfontosabb kérdése az, hogy miért is jöttél, mit szeretnél. Innen indulunk. :)


„Párkapcsolatot szeretnék. Rég egyedül vagyok már, és hiányzik az életemből a társ.”


Andreát már első látásra is igazi társaságkedvelő, vidám, optimista nőnek ismertem meg. Tele energiával, jókedvvel. Beszélgettünk a társkeresésről, arról, hogy eddig mivel próbálkozott, hogy miket tett azért, hogy társra leljen. 

MIÉRT LETTEM COACH?–A NAGY UTAZÁS


Ez a poszt most nem a coaching folyamatokról szól, hanem rólam. Egy személyes vallomás arról, hogy mi az egyik legfontosabb dolog számomra az életben és a munkában.

A fogorvostól hazafelé menet (ez nekem egy adrenalin löket, a fogorvos, ki tudja, mi van abban a cuccban??), tehát, egyszerre csak beugrott ez a dal, a „Nagy utazás”, a Sose halunk meg című filmből. Ha harmincas vagy, netán húszas (vannak húszasok??), akkor nem biztos, hogy láttad, a zenét mindenesetre csatolom.


MIT SZERETNÉL?- TÖRTÉNET AZ ANYASÁGRÓL


A „Mit szeretnél?”sorozatban esetleírásokat olvashattok coaching (életvezetési tanácsadás) témákról.  A coaching alkalmak első és legfontosabb kérdése az, hogy miért is jöttél, mit szeretnél. Innen indulunk.  :)

 „Családot szeretnék. Orvosilag teljesen lehetséges, de azért szeretném tudni, hogy van-e valami, amit én még tehetek ezért”.

Egy gyermek születését, érkezését rengeteg sok tényező határozza meg, fizikai és lelki szinten is. Ezért azt gondolom, hogy ezen a területen rendkívül fontos tisztában lenni a coach kompetenciával, határaival, mert a coaching nem terápia és nem orvoslás. Miben segíthettem ebben az esetben?


MIT SZERETNÉL? TÖRTÉNET A BÁTORSÁGRÓL


A „Mit szeretnél?”sorozatban esetleírásokat olvashattok coaching (életvezetési tanácsadás) témákról.  A coaching alkalmak első és legfontosabb kérdése az, hogy miért is jöttél, mit szeretnél. Innen indulunk. :)

„Szeretném bátran otthagyni a munkahelyem és új életet kezdeni, de félek megtenni ezt a lépést.”

A félelmünk nagyon fontos és elengedhetetlen segítőnk. Megmutatja a korlátainkat, segít két lábbal a földön élni, megmaradni, józannak lenni. Segít abban, hogy ne csináljunk teljes őrültséget...

MIT SZERETNÉL? TÖRTÉNET AZ ÉNSZERETETRŐL


A „Mit szeretnél?”sorozatban esetleírásokat olvashattok coaching (életvezetési tanácsadás) témákról.  A coaching alkalmak első és legfontosabb kérdése az, hogy miért is jöttél, mit szeretnél. Innen indulunk. :)

„Úgy érzem, le vagyok cövekelve! Szeretnék előre mozdulni, újra aktív lenni.”


Judit azt érezte, hogy egy helyben toporog, mind a munkájában, mind a magánéletében. Egy ideje már szinte minden estéjét egyedül töltötte, a kopár négy fal között. Holott ami mindig is igazán fontos volt neki, azok a barátai, az utazás, a jövés-menés, a nyüzsgés..-

NYELVTANULÁS ÉS SZEMÉLYISÉG-MI KÖZÜK EGYMÁSHOZ?


Szereted a nagy társaságot, vagy inkább kisebb baráti körben érzed jól magad?

Szívesen szólalsz meg mások előtt, vagy félénk vagy, és idő kell, hogy feloldódj?


Nézzük meg, miért fontos ez a nyelvtanulás szempontjából!


Ha Te olyan személyiség vagy, aki szeret rendszerezni, pontosítani, alaposan átlátni minden apró mozzanatot, akkor neked sokat segítenek a könyvek, a fordítás, az olvasás, azaz a lassú, de biztos haladás. 

TOEFL iBT NYELVVIZSGA? ÍGY CSINÁLD MEG! 


Ha külföldi egyetemen szeretnél tanulni és elvárás a TOEFL (általában elfogadnak IELTS és CAE vizsgát is), akkor íme pár tanács, hogyan készülj, mire számíts...

NEM MEREK MEGSZÓLALNI!


Milliószor hallottam ezt a mondatot, spanyol órán a spanyolról, angolon az angolról. És meg is értem, nem is csoda. A legtöbben azt tanultuk, hogy ha nem vagyunk „elég” jók, inkább maradjunk csendben.

A jó hír az, hogy ez gyógyítható :)...

Tegyük fel, hogy nincs önbizalmad.

Rajzold le, fesd le a fejedben ezt a „Nincsönbizalmam”-ot.

Hogy néz ki, milyen a fizimiskája? Kicsi, nagy, szőrös, pikkelyes?

Miket csinál, ha mondjuk ketten elmentek nyelvtanfolyamra, tanárhoz, coach-hoz? Kuksol? Szégyelli magát? Bebújik a pad alá és onnan káromkodik?

Ha ezzel megvagy, akkor nincs más dolgod, mint beülni nyelvtanfolyamra, elmenni társalgási klubba, tanárhoz, coach-hoz, vele együtt, így ketten, Te és „Nincsönbizalmam”, és nekilátni a munkának. ...

MELYIK NYELVVIZSGÁT VÁLASZD?


HA ANGOL NYELVBŐL VIZSGÁZNÁL: az első két linken megtalálod az összes jelenleg választható nyelvvizsgát: különféle egynyelvű és kétnyelvű vizsgákat, az akkreditált nyelvvizsgarendszereket, és részletesebb információkat a sajátosságaikról. Itt találsz infót tehát a legismertebb vizsgákról, úgymint ITK ORIGO, BME, Euro, Cambridge ESOL exams (pl. IELTS, CAE, FCE), és a különböző szakmai vizsgákról.


Ami az első kettőből kimaradt, az a TOEFL iBT nyelvvizsga, ezt külföldi egyetemek kérhetik, és a TOEIC, ami munkáltatók, cégek részéről lehet elvárás, ha egy pozícióra jelentkezel....

MI A ... AZ A NYELVI COACHING? 


Amikor azt mondom, hogy nyelvi coach vagyok, van, aki egyből kapcsol, és megkérdezi, az miben más egy tanárnál?

De olyan is volt már, aki „nyelvi korcs”-nak hallotta, és vigasztalni kezdett, hogy hát ne gondoljak ilyet, biztos én is tudok nyelvet tanulni.

A nyelvi coach az nem korcs, az egy MUTÁNS. De hogyan lettem én ez a mutáns? 

Hét év nyelvtanítás után és közben azt tapasztaltam, hogy: 


-a legtöbb tanítványnak a tanulási módszere nem jó, nem hatékony, nem ismerik az erősségeiket, a készségeiket és tehetségüket...

NYELVVIZSGA ELŐTT EZEKRE FIGYELJ!


7 tipp, mielőtt nekivágsz:

Döntsd el, hogy a közeljövőben itthon vagy külföldön van rá szükséged! 

Ha a diplomához kell, érdemes az Origot, BME-t, Eurot, Társalkodót választani. Ha viszont külföldre mennél dolgozni, vagy tanulni… mindenképp nemzetközileg elismert vizsgára lesz szükséged: TELC, Cambridge ESOL, TOEFL iBT, IELTS, DELE (ez utóbbi a spanyolhoz). Minden egyetem feltünteti a weboldalán az elvárt vizsgafajtát és a szükséges eredményt a bejutáshoz. VIGYÁZAT! Az IELTS, TOEFL vizsgák 2 év után elévülnek...

KÜLFÖLDRŐL HAZA


Ha már éltél külföldön hosszabb ideig, akkor ismerős lehet az érzés, ami a hazajövetelt követi: mindenki furcsán viselkedik, Te pedig kívülállónak érzed magad, mint egy igazi „alien”.

Sokat hallani a kultúrsokkról, ha idegen országba költözünk, de kevés szó esik a visszatérés nehézségeiről, pedig nagyjából ugyanazt éljük át, amikor hazatérünk (leszámítva persze az új nyelv tanulását).

Visszatéréskor új nézőponttal érkezünk bele a saját kultúránkba, új perspektívából látunk rá a szokásainkra, társadalmunk ilyen-olyan viselkedési szabályaira, hibáira, erősségeire. Mintha meghasonulnánk egy időre, hogy hova is tartozunk mi igazán, amolyan sem ide, sem oda állapot...

KAPCSOLATFELVÉTEL: