Nyelvtanulási módszerek a "sárga" személyiségnek

A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni. A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló).

A Befolyásoló, azaz színnel jelölve „sárga” személyiség stílus az egyike a négy stílusnak, amit az ún. DISC rendszer határoz meg. A DISC nem más, mint egy személyiségteszt és egy ahhoz tartozó rendszerezés, amit én lelkesen használok, amikor nyelvi coachingra jön hozzám valaki.

Megmutatom, hogyan tanul a "Sárga"!

Rendkívül lelkesen! Legalábbis az elején… Ha Te "Sárga" stílusú vagy nagyobbrészt, akkor egy igazi lelkesítő, társasági lény vagy, aki imádja az újat, ezért szívesen vág bele minden ismeretlenbe, ha az tetszik neki.

Legyen az új tanár, speciális módszer, külföldi nyelvtanfolyam, hezitálás nélkül képes vagy nekivágni.

Mivel a társaság a mindened, a csoportban szárnyalsz majd, és már alig várod, hogy végre használhasd egy utazás alkalmával a tanultakat. Könyvek, filmek, klubok, téged minden esemény érdekel!

Ami visszahúz, az a kitartás hiánya. Legtöbbször ugyanis hamar megunod a dolgot. Pár óra után uncsi ugyanaz a tanár, ha nem szórakoztat eléggé. Annyi minden van még, amit épp csinálhatnál a tanulás helyett, kiállítás van, buli van, lemaradsz a legjobbakról, ha nyelvórára fecséreled a drága időt. Ismerős? :)

Mit lehet tenni?

Próbálj olyan tanfolyamokra beiratkozni, amik rövidebbek, tehát van esély, hogy végigviszed.

Kicsi lépésekben gondolkodj, és mindig keress új lehetőségeket, például menj el egy olyan nyelvcsere klubba, ahol még nem jártál, vagy szervezz magadnak egy skype órát valakivel.

Ha változatossá teszed a nyelvtanulást, nem fogod olyan hamar feladni!

Mivel szervezni szeretsz, hozd össze a barátaid, ismerőseid is egy beszélgetős estére (a célnyelven, persze), például: Portugál este veled!

Vegyél egy krimit, vagy izgalmas regényt a tanulandó nyelven és legyen az a célod, hogy egy hónap alatt elolvasod. Nézz meg egy show műsort, vagy utazz el az adott nyelvi környezetbe, úgy, hogy előtte felveszed a kapcsolatot egy ottani couchsurfing-es taggal, vagy menj el egy ottani meetupra.

Ha pedig olykor szeretnéd összeszedni, hogy hol tartasz, mi legyen a terv a továbbiakra, akkor gyere el nyelvi coachingra:). Jó tanulást, kedves sárga!