Nyelvtanulási módszerek a "piros" személyiségnek

A Domináns, azaz színnel jelölve a "piros" személyiség stílus az egyike a négy stílusnak, amit az ún. DISC rendszer határoz meg. A DISC nem más, mint egy személyiségteszt és egy ahhoz tartozó rendszerezés, amit én lelkesen használok, amikor nyelvi coachingra jön hozzám valaki.

Miért fontos ez a tanulásban?

A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni.

A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló).

Megmutatom, hogyan tanul  a „piros” személyiség:

Ha Te "piros", azaz részben vagy teljesen "domináns" stílus vagy,  akkor Te könnyen kitűzöd a célt, mert számodra a kihívások, az új célok felvillanyozóak. Ha pedig megvan a célod, akkor minél gyorsabban szeretnéd elérni, ezért nem sajnálod rá majd az időt, energiát és pénzt, és határozottan ki is tartasz mellette. Nagyon erős motivációval mész előre, és elvárod másoktól is, hogy a Te célodat tiszteletben tartsák és segítsék.

Ami hátráltathat, az a türelmetlenség. Túl gyorsan akarsz haladni, ezért egyes lépéseket átugrasz, nem szeretsz pepecselni a részletekkel, így viszont –bár hamar szert teszel az alapokra,- nehezen épül be a megszerzett tudás, főleg, ha az ismétlések frusztrálnak.

Mit lehet tenni?

Fordítsd előnyödre a türelmetlenséged és próbáld ki magad minél több éles helyzetben is (nyelvcsere klubok, külföldi nyaralás). Beszélgess a célnyelven minél többet másokkal, és tűzd ki célul azt is, hogy minél helyesebben beszéld a megtanultakat. Mérd le a tudásod rendszeresen online szintfelmérőkön és hasonlítsd őket össze, hogy pontosan tudd, miben fejlődtél. Ezt majd idegesítő pepecselésnek érzed, de ha már látod, melyik nyelvi szerkezettel haladtál, az mindenképp jól fog esni.

A kihívások embere vagy, ezért mindig tedd magasabbra a mércét, szabd ki a határidőket. Neked valók az intenzív kurzusok, vagy a heti több nyelvóra is, de érdemes lebontanod a „nagy” célt kisebb al-célokra, hogy ne akarj 3 hónap alatt kezdő szintről felsőfokúra pályázni. :) 

Jó tanulást, kedves piros!

KÜLDJ ÜZENETET!

info@mivanveled.hu