Nyelvtanulási módszerek a "kék" személyiségnek

A személyiségünk nagyban meghatározza azt, hogyan tanulunk, tehát azt is, mi megy jobban, mi kevéssé, miért szokásunk feladni. A legtöbben több stílusjegyet hordozunk magunkban a négy alapstílus közül: piros (domináns), zöld (kitartó), kék (szabálytisztelő), sárga (befolyásoló).

A Szabálytisztelő, azaz színnel jelölve „kék” személyiség stílus az egyike a négy stílusnak, amit az ún. DISC rendszer határoz meg. A DISC nem más, mint egy személyiségteszt és egy ahhoz tartozó rendszerezés, amit én lelkesen használok, amikor nyelvi coachingra jön hozzám valaki.

Megmutatom, hogyan tanul a „kék”!

Alaposan, lassan, precízen. Ha a „kék” stílus az uralkodó személyiség stílusod, akkor neked a legfontosabb a rendszer.

Aprólékos vagy, tehát mindent pontosan és részletekbe menően akarsz megérteni, megjegyezni, mielőtt tovább haladnál a tanulásban.

A tananyagot is rendszerezve szereted: legyen egy könyv, külön szótárfüzet, stb. Ez nagyon jól jön a lépésről lépésre építkezésben!

Ami nehézséget okozhat az az, hogy elveszel a részletekben és mivel mindent precízen, tökéletesen akarsz tudni, nem haladsz.

Sőt, hajlamos vagy egészet úgy látni, mint valami gigantikus, megfejthetetlen rejtvényt, ami túl sok, túl komplikált és zavaros.

Te nem unod meg az ismétlést, ugyanakkor az újabb tananyagot ijesztőnek és nehéznek látod, ezért könnyen lehet, hogy egy csoportos tanfolyamon elveszíted az önbizalmad és kudarcként éled meg az egész nyelvtanulást.

Mit lehet tenni?

Tanulj úgy, hogy bogarászhasd közben a részleteket! Olvasd végig a tankönyvet többször (ha szereted a tankönyvből tanulást), mellette pedig olvass egy novellát, vagy regényt, amit a saját ritmusodban tudsz befogadni, esetleg egy szakkönyvet egy olyan területről, ami téged érdekel. Írogasd ki a szavakat magadnak (a szövegkörnyezettel!), akár excel táblába is, ha azt szereted.

Amikor nyelvtani részeket tanulsz, nézz meg több youtube videót is az adott témáról, így egyre biztosabb lesz a megértés. Ha csoportba mennél tanulni, akkor érdemes a meglévő, vagy eggyel alacsonyabb szintről kezdeni újra, mert így nem keseredsz el és többet is ismételsz. Ne pánikolj! Még ha nem is vagy olyan csacsogós, mint a sárga, te is tudsz beszélgetni! Mivel a „kék” alapvetően befelé forduló stílus, neked a nagy létszámú összejöveteleket, nagy csoportokat nem ajánlom, inkább az egyéni, vagy párban tanulást, ahol könnyebb a gátlásokat leküzdeni.

Ha pedig olykor szeretnéd összeszedni, hogy hol tartasz, mi legyen a terv a továbbiakra, akkor gyere el nyelvi coachingra :). Jó tanulást, kedves „kék”!

KÜLDJ ÜZENETET!

info@mivanveled.hu