Nyelvvizsga tippek- ezekre figyelj!

7 FONTOS TIPP, MIELŐTT NYELVVIZSGÁT VÁLASZTASZ:

 1. Döntsd el, hogy a közeljövőben itthon vagy külföldön van rá szükséged!

  Ha a diplomához kell, érdemes az Origot, BME-t, Eurot, Társalkodót választani. Ha viszont külföldre mennél dolgozni, vagy tanulni… mindenképp nemzetközileg elismert vizsgára lesz szükséged: TELC, Cambridge ESOL, TOEFL iBT, IELTS, DELE (ez utóbbi a spanyolhoz). Minden egyetem feltünteti a weboldalán az elvárt vizsgafajtát és a szükséges eredményt a bejutáshoz. VIGYÁZAT! Az IELTS, TOEFL vizsgák 2 év után elévülnek!
   
 2. Méresd fel nyelvi készséged és vedd figyelembe az eredményt!

  Ha egy belföldi álláshoz feltétel, és bármilyet elfogadnak, akkor fel kell mérned, melyik nyelvi készséged erősebb és aszerint választani! Az Origó azoknak jó, akik nyelvtanban erősek és fordításban jók, a BME vagy a Társalkodó nyelvvizsga viszont egynyelvű változatban is elérhető, itt inkább a szókincs és komplex szövegértés a fontos.
   
 3. Konzultálj egy megbizható tanárral vagy nyelvi coach-csal!

  Amikor már tudod, melyik legyen, mindenképp konzultálj egy tanárral, coach-csal, nyelviskolával, hogy fel tudd mérni az aktuális nyelvi szinted és csak utána válassz időpontot! Így nagyobb esélyt adsz magadnak a sikeres vizsgára.
   
 4. Határozd meg reálisan az időt, amit a felkészülésre tudsz szánni!

  Vedd végig, mennyi időt tudsz napi szinten a készülésre szánni, és ezt is vedd figyelembe az időpont választásnál. Ha például tudsz intenzíven haladni az angol/ spanyol nyelvtanulásban (nyári időszakban, szünetekben), akkor egy közelebbi időpont is jó lehet. De ha csak minden másnap tudsz rászánni 15 percet, akkor adj magadnak több időt a készülésre.
   
 5. Teszteld időnként az eredményességed az adott vizsgatípusban!

  Állj neki az adott vizsgatípus feladatai gyakorlásának, a korábbi vizsgapapírok segítségével! Onnantól, hogy a nyelvi szinted közelít a nyelvvizsga szint elvárásaihoz, érdemes időközönként tesztelni az eredményességed a korábbi vizsgák megoldásával.Ha az írásbeli rész már megy, de szóban elakadtál, keress egy nyelviskolát, nyelvtanárt, nyelvi coach-ot, akivel fejleszted szóbeli tudásod.
   
 6. Próbáld ki magad éles helyzetekben is!

  Az órák, tanfolyamok mellett próbáld ki magad „éles” helyzetben is, menj el nyelvcsere estékre, esetleg meetup-okra, főleg akkor, ha felsőfokra készülsz.
   
 7. Tanulj rendszeresen!

  Minden napra vállalj be valami nyelvi feladatot, legyen az olvasmány, blogírás, sorozatnézés, online feladatok, stb. Ez azért fontos, mert így ébren tudod tartani a tudásod és könnyebben tudsz építkezni, fejlődni, ha aktív kapcsolatban maradsz az idegen nyelvvel

KÜLDJ ÜZENETET!

info@mivanveled.hu